עצות שימושיות ליהלומן בעולם התכשיטנות

אתה נמצא כאן: ראשי \ מידע מקצועי \ עצות שימושיות ליהלומן בעולם התכשיטנות
ריבוע תכשיטים
5 יולי 2016 - 15:27, הכותב , בתאריך מידע מקצועי, שיווק ומכירות, תכשיטים, אין תגובות

באנר תכשיטים3

בשנים האחרונות יהלומנים רבים מוצאים את עצמם מרחיבים את תחום הפעולה שלהם ופונים למלאכת ייצור תכשיטים. מכירת יהלומים מיד ליד נהייתה קשה יותר עם הזמן וזה רק טבעי שהרצון של יהלומנים להתפתח יוביל אותם אל עולם התכשיטנות. כתבה זו באה על מנת לעזור לאותם יהלומנים שפנו על עולם ייצור התכשיטים ולהבהיר כמה עובדות לגבי חיקויים, טיפולים ועבודות שנעשות על אבני חן, לתת טיפים לגבי שיבוץ ולתת הכוונה לתכשיטן המתחיל.

טיפולים באבני חן (שלא יעבדו עליכם)

בעוד שבענף היהלומים ישנם חוקים ברורים הנאכפים ומיושמים בתעשייה (כגון תקנות WFDB- World Federation of Diamond Bourses), ענף אבני החן פרוץ הרבה יותר. לצערנו, לא כל העובדים בסחר אבני חן הם תמימים וישרים ועל מנת שלא תיפלו בפח כדאי שתדעו ותכירו כמה מהטיפולים הנפוצים באבני חן.

דובלט: הוא תוצר של הדבקה של שתי אבנים על מנת ליצור אבן גדולה יותר ואטרקטיבית יותר. ישנן כמה סיבות ליצור דובלט. אם אבן החן שבירה מאוד כמו אופל למשל, יכולים היצרנים להדביק שכבה דקה של אבן החן על חומר קשיח יותר כמו אוניקס או פלסטיק.

על מנת לשפר את צבע האבן ניתן לקחת אבן טבעית חסרת צבע ולהדביק לה חלק תחתון סינטטי בעל צבע מרהיב. לעיתים יהיה קשה להבחין בעין שהחלק העליון חסר צבע. יש מצבים בהם אפילו שתי חתיכות האבן יהיו חסרות צבע ורק הדבק בניהן יהיה צבוע! מצב כזה או מצב של אבן שמורכבת משלושה חלקים נקראת טריפלט.

doublet

TRIPLAT-TREATMENT

דיפוזיה – פעפוע: בתהליך הדיפוזיה האבן מחוממת לטמפרטורה גבוהה כמעט עד נקודת ההתכה שלה. ההליך נעשה בסביבה רווית כימיקלים גורמי צבע. בשלב זה הכימיקלים גורמי הצבע כמו ברזל, טיטניום, כרומיום או בריליום חודרים לאבן (עוברים ממקום של ריכוז גבוה למקום של ריכוז נמוך) ויוצרים שכבת צבע ממש מתחת לפני השטח של האבן.

התהליך מבוצע ברובי וספיר ברוב המקרים. לרוב הוא עמיד בשימוש יומיומי, אולם כיוון שמקור הצבע הוא בשכבה הקרובה לפני שטח האבן, שכבה זו עלולה להשתפשף ולהישחק עם הזמן ולחשוף את הצבע המקורי או חוסר הצבע של האבן. ליטוש חוזר עלול להעלים צבע מהאבן באזור או במשטח בו נעשה הליטוש.

DIFFUSION-2

מילוי שברים: תהליך דומה לתהליך מילוי גלצים ביהלום אולם חומרי המילוי שונים. באבני חן השברים ממולאים בשמנים, פולימרים, זכוכית או חומרי צבע. לאחר המילוי השברים מיטשטשים, נראים פחות נוצצים ומבריקים ולכן פחות בולטים לעין, דבר הגורם למראה האבן וצבעה להשתפר. במקרים בהם החומר המוחדר הינו בעל צבע, הוא מעניק לאבן למראה הרבה יותר טוב ואטרקטיבי.

הקרנות: (IRRADIATION) חשיפת האבן לקרינה – באמצעות אנרגיה רדיואקטיבית ניתן להפוך למשל טופז צהוב בהיר או חסר צבע לטופז בצבע חום. בשלב שני על ידי חימום וקירור מבוקר הטופז החום הופך כחול. הטיפול קבוע.

(לקריאה על טיפולים נוספים ולטבלה המפרטת כיצד משפיע הטיפול על שווי האבן לחץ כאן) http://www.gci.co.il/gem-stones-treatments/

שיטות שיבוץ

אז קנית אבני חן ווידאת שלא עבדו עליך. כעת עליך להחליט כיצד תרצה לשבץ אותן בתכשיט. אספנו עבורכם כמה טיפים חשובים לגבי בחירת סוג השיבוץ:

  • באבן שצבעה כהה מאוד, כדאי להשתמש בשיבוץ אשר מרים אותם כלפי מעלה מן התכשיט. כך יותר אור יעבור דרכה והיא תראה בהירה יותר (למשל – שיבוץ שיניים).

DSCN4221


 

  •  אבן שצבעה בהיר מאוד, כדאי להשקיע אותה במתכת כך שתיראה כהה יותר. (למשל – שיבוץ כוס).

DSCN4190

 


 

  • שיבוץ בלתי נראה – invisible – הוא למעשה רצף של אבנים ללא רווח או מתכת בניהן, המאפשר מראה של פלטה שטוחה, ונותן אשליה של משטח גדול מאוד גם אם הוא בנוי מאבנים קטנות.

השיבוץ מחייב שימוש באבנים בדיוק באותו גודל ובעלות קווים מקבילים. הוא לרוב יקר יותר משיבוצים אחרים ויש צורף לחרוץ את האבן לצורך הכנסת המתכת מתחת לרונדיסט, אך התוצר הסופי מרשים ביותר.

שיבוץ בלתי נראה

 


  • כאשר יש באבן פיזור לא אחיד של צבע, כדאי להתחשב בכך בשיבוץ ולראות מאיזה כיוון ישנה אחידות רבה יותר בצבע. נרצה שכיוון זה יפנה כלפי מעלה, לכיוון עינו של המסתכל.

  • ניתן להשתמש בשיבוץ על מנת להסתיר פגמים באבן. כאשר יש תכליל שנמצא באזור הרונדיסט כדאי להשתדל במידת האפשר למקם את האבן כך שהתכליל יהיה מוסתר על ידי השיניים למשל.

תעודה גמולוגית והערכת מחיר לתכשיט

תעודה גמולוגית לתכשיט היא תעודה המפרטת את הממצאים הגמולוגיים לאחר בדיקה של התכשיט. תעודה כזאת מספקת לקונים את הביטחון בטיב התכשיט תכשיט1-600x600שהם קונים ומעודדת רכישה.

תעודה גמולוגית מתעדת כמה פרמטרים:

  1. צבע המתכת ממנו עשוי התכשיט
  2. חותמות המוטבעות במתכת
  3. אבן החן המרכזית המשובצת בתכשיט (מהי אבן החן, מהו משקלה וכאשר מדובר ביהלום גם צבע וניקיון)
  4. אבנים צדדיות במידה ויש

בנוסף לתעודה הגמולוגית ניתן להנפיק לתכשיט גם הערכת מחיר (Appraisal), המפרטת את שוויו הכספי של התכשיט שייצרתם. הערכת המחיר יכולה לעזור בפתרון מחלוקות משפחתיות כגון גירושין (טפו טפו טפו), או כל מחלוקת הדורשת חלוקת רכוש. תעודת הערכה לתכשיט יכולה לשמש גם כראיה בבית המשפט לערכם של התכשיטים.

חשוב ביותר להנפיק את תעודת הערכת תכשיטים במקום ניטרלי שאינו סוחר בתכשיטים בעצמו על מנת לקבל הערכה אמיתית שאינה תלויה באינטרסים של המעריך. מעבדה גמולוגית היא גוף בלתי תלוי המהווה סמכות ניטרלית שכזו. במעבדה גמולוגית קיים ציוד טכנולוגי מתקדם וידע נרחב הנדרשים על מנת לזהות ולהעריך את התכשיט על כל מרכיביו: המתכת- זהב, כסף וכדומה, זיהוי ואימות אבני החן והיהלומים המשובצים בתכשיט, איכות האבנים וכו'.

 

על מנת ללמוד עוד על הערכת תכשיטים לחצו כאן http://www.gci.co.il/jewelry_estimating/

על מנת לבצע הערכת תכשיט ולהנפיק תעודה לחצו כאן http://www.gci.co.il/landing-appraisal/

 

About author:

תנאי שימוש למאמרים - לחצו כאן