כיצד בודקים את איכות התכשיט?: יהלומים

אתה נמצא כאן: ראשי \ גמולוגיה \ כיצד בודקים את איכות התכשיט?
Capture_420

כאשר אנחנו רואים תכשיט בחנות, בדרך כלל, אנו מתעניינים בשני פרמטרים בלבד: מראה התכשיט ומחירו. פרמטרים אלו עוזרים לנו לקבל את ההחלטה לגבי הרכישה. אך לרוב אנו שוכחים פרמטר לא פחות חשוב – איכות התכשיט.

איכות התכשיט הנה נגזרת של טיב העבודה וטיב האבנים המשובצות בו

במאמר זה נתייחס לבדיקת טיב התכשיט.

  • הרכב החומרים מהם בנוי התכשיט

אנו רוצים לדעת האם התכשיט מיוצר ממתכת יקרה כמו זהב, כסף או פלטינה או מסגסוגת מתכות אחרות. קיימת גם אפשרות שהתכשיט יוצר מחומרים אחרים נחותים ועבר ציפוי בזהב.. אנו רוצים לדעת מהי דרגת הטוהר של המתכת. זהב יוחתם 14K, 585, 18K , 750 (תמונה 1), פלטינה תוחתם 950P וכסף יוחתם 925 850

2 4

התכשיט חייב להיות מוחתם באשר לסוג המתכת וטיבה. החותמת יכולה להיות רגילה או חותם אימות. החוק בישראל מחייב כל תכשיט מעל 2 גרם לשאת חותם אימות של מכון התקנים הישראלי (תמונות 1, 3).

ישנם מקרים בהם אנו יכולים לדעת את מקום ייצור התכשיט (ראה תמונה 6) או אפילו תקופה משוערת באשר לזמן הייצור של התכשיט וזאת על פי החותמות המוטבות על התכשיט.

בדר"כ החותמת תהייה מוטבעת בחלקה הפנימי של הטבעת. בצמידים ושרשראות חפשו את החותמת באזור הסגר.

במידה וקניתם תכשיט בצבע זהב שאינו מוחתם תתקשו להוכיח כי המוכר תאר בצורה לא נכונה את התכשיט ובחוסר שקיפות

5 6 7 8

  • טיב העיבוד של המתכת
  • אנו רוצים לוודא שבזמן היציקה המתכת עברה זיקוק טוב ולאנותרו בה חרירים קטנים ( POOROSITY). בעת בצוע עבורה מהירה ורשלנית נראה את החרירים בפני המשטח.  בדקו האם המתכת מצוחצחת היטב או שהיא בעלת שריטות ואיננה מבריקה. בדקו שגם שיני השיבוץ המחזיקות את האבנים עברו שיוף והחלקה כראוי POLISH גם בחלק החיצוני וגם בחלק הפנימי שלהם שאינו בולט לעין

9 10 1112

איכות השיבוץ

עלינו לבדוק שהאבנים המשובצות בתכשיט נמצאות "יושבות" באותו המישור ואינן בולטות או שקועות. וודאו שהאבנים המשובצות מהודקות במידה מספקת כך שלא יתנדנדו. אבנים רופפות עלולות ליפול בעת שמופעל עליהן לחץ או בעת נפילת התכשיט. יש לשים לב ולבדוק שאין  בליטות מתכת בשיני השיבוץ ושהן מוחלקות היטב. זאת על מנת למנוע שריטת הבגד או תפיסתו. שימו לב ששיני השיבוץ האוחזות באבן אינן מכסות את שטח הפנים של האבן המשובצת ושגודלם של שיני השיבוץ והמרחקים שביניהם הנו סימטרי.

13 14 15 16

עובי המתכת האוחזת באבנים המשובצות צריך שיהיה עבה מספיק ותומך באבן .דבר זה ימנע את נפילתן של אבנים בעתיד. מתכת עבה יותר פרושה עלויות ייצור ומחיר גבוה יותר אך מוטב לא לחסוך בקטנות ולהפסיד בגדול אובדן אבנים שיפלו. כאשר משבצים תכשיט בהרבה אבנים קטנות – אנו עושים הרבה חורים קטנים. בשיבוץ צפוף. החורים הצפופים מאוד מחלישים את המתכת והתכשיט כולו ! זיכרו : זהב היא – מתכת מאוד רכה בייחוד ברמת טוהר "קרטורה" גבוהה 18K. כדי שטבעת המשובצת בהרבה אבנים קטנות לא תישבר ולא תתפרק בעקבות לחץ או נפילה על הרצפה יש להקפיד ולשמור על עובי דפנות התכשיט (זכרו :אין אחריות על פריט שנשבר). בדקו שהאבנים המשובצות לא קיבלו קילופים או נשברו בזמן השיבוץ כתוצאה מהפעלת לחץ יתר. במידה ותגלו כאלה דאגו שהן יוחלפו בטרם הרכישה.

17 18 19 20

מומלץ – בקשו מהמוכר "לופה" – זכוכית מגדלת על מנת לראות ולוודא את איכות העבודה והשיבוץ.

  • איכות האבנים המשובצות
  • הדבר האחרון והחשוב ביותר בעת קניית תכשיט המשובץ באבנים יקרות היא תעודה גמולוגית. יש להתייחס לצבע האבן,ניקיונה, משקלה ואיכות העבודה שלה. טבעו של האדם הוא להשיג את הטוב ביותר, גם אם אין ברשותו הרבה כסף לבזבז. את התכונה האנושית הזאת מנצלים סוחרים רבים . כ-80% מתכשיטי היהלומים בעולם משובצים ביהלומים באיכות נמוכה (יהלומים באיכות גבוהה ובינונית ימכרו ממילא) תכשיטים אלה מלווים בתעודות של "מעבדות גמולוגיות" שונות המתועדות בשדרוג מדומה. תעודות בעלות נתונים ש"שודרגו" ב- 4 – 5 דרגות מעלה ואינן תואמות את נתוני האבנים המשובצות הלכה למעשה. דרשו תעודה גמולוגית רק של מעבדה ידועה ומקובלת. כיצד לדעת איזה תעודה אמינה ואיזה שקרית? תעשו חיפוש זריז באינטרנט ותגלו את זה בקלות.

 

About author:

תנאי שימוש למאמרים - לחצו כאן