כיצד מזהים קידוח לייזר ביהלום?: יהלומים

אתה נמצא כאן: ראשי \ גמולוגיה \ כיצד מזהים קידוח לייזר ביהלום?
Capture_343

קצת מפתיע לשמוע משפט כמו "יהלום עם קידוח לייזר". לרב אנו נעזרים ביהלום על מנת לקדוח בבטון, לחתוך זכוכית, לנסר שיש וחומרים קשים אחרים. זאת משום שהיהלום הוא החומר הקשה ביותר בטבע. קשיות חומר הנה העמידות שלו בפני שריטה. אין זה אומר שהיהלום אינו נשבר. נשאלת השאלה מדוע אנו משתמשים בחומר יקר ויוקרתי כל כך על מנת לנסר ולקדוח? האין זה בזבוז?

מדוע לא כל היהלומים שניכרים מן האדמה מוצאים את דרכם להיות משובצים בתכשיטים ? הסיבה פשוטה. לא כל היהלומים הניכרים ומופקים הם באיכות מספיק טובה וראויים לשמש כאבני נוי. רק חלק קטן מהיהלומים הניכרים הנם באיכות ויופי מתאימים .

יהלומי גלם נוי:

shapesLTE RS10 stones

רוב היהלומים הניכרים ומופקים בשיטות הכרייה השונות הם באיכות ירודה בניקיונם, ריבוי שברים ותכלילים פוגמים במראהו של היהלום ולפיכך ביופיו.

יהלומים ברמות ניקיון וצחות ירודים ישמשו לרוב לצרכי תעשייה, הם נקראים יהלומים תעשייתיים INDUSTRIAL DIAMONDS.

יהלומי גלם תעשייתיים:

1 7 13

האם פרוש הדבר שאנו מוותרים על אותם היהלומים לשימוש כיהלומי נוי ? לא בהכרח. לעתים גם ביהלום בעל פגמים גדולים בולטים וכהים  ניתן להשתמש כאבן נוי. אחת מהאפשרויות העומדות בפנינו "להציל" את האבן להפוך מיהלום תעשיה ליהלום נוי הנה שימוש בטכנולוגית לייזר. קרן לייזר הנה קרן אור עוצמתית הממוקדת בנקודה מסוימת . בנקודה זו נוצר ריכוז אנרגיה בצורת חום והוא שורף באבן. אנו מנצלים את קרן בלייזר השורפת ביהלום ויוצרים בעזרתה תעלה / צינור קידוח המחבר בין פני השטח לפגם הנמצא בלב היהלום.. פתח הקידוח המיקרוסקופי שנוצר יאפשר לחומצה לחדור אל לב האבן. תהליך ההחדרה נקרא בשול עמוק. החומצה המוחדרת "מעכלת" וממיסה את התכליל שבפנים וגורמת להלבנתו. הליך הבישול העמוק מערב חומצות חריפות ביחד עם לחץ וטמפרטורה גבוהים. היהלום אינו נתקף על ידי החומצות והן מעכלות פחם וחומרים אחרים.

תכליל 2 Capture_345תכליל

יש צורך לציין שקידוח הלייזר והליך הבישול העמוק בחומצה שבא בעקבותיו, אינם "משפרים" או "משדרגים" את רמת הניקיון של האבן אלא משפרים את מראהו וסחירותו של היהלום..הפגמים הנמצאים ביהלום בולטים פחות. הם אינם כהים כפי שהיו לפני ההליך. התהליך עוזר להפוך את התכליל לפחות בולט לעין. קידוח עוזר לנו להשיג יותר כסף  מאותו היהלום בהשוואה למה שהיינו מקבלים באם היהלום היה נמכר בתור יהלום תעשייה. ערכו גבוה יותר כיהלום נוי מאשר כחומר "אברסיבי" ושוחק לצרכים תעשיתיים. חשוב להבין, איננו קודחים יהלומי נוי יפים כדי לשפר את הניקיון שלהם ולקבל רווח נוסף. אנו קודחים יהלומים באיכות נמוכה כדי לגרום להם להראות מעט יותר טוב, מספיק טוב כדי להיות סחירים ומשובצים בתכשיט.

קיימים מקרים בהם אנו משתמשים בטכנולוגית הלייזר על מנת שצינור הקידוח הנותר ביהלום יאפשר לנו להחדיר חומר זר לאבן בתהליך הנקרא "מילוי גלצים"

חשוב לזכור: מחירו של יהלום מטופל נמוך משמעותית בהשוואה למחירו של יהלום דומה שלא עבר טיפול.

שתי שאלות נותרו בפנינו:

כיצד נראה קידוח לייזר ביהלום ואיך אפשר לזהות יהלום שעבר קידוח?

Capture_344Capture_3293Capture_3333

קידוח לייזר נעשה בצורה אנכית למישור הלוח מכיוון הכתר או מכיוון הפווילין. המטרה היא "להסתיר" את צינור הקידוח עד כמה שאפשר. כאשר אנו מתבוננים ומסתכלים על היהלום מכוון הכתר. אנו רואים רק את נקודת החדירה של הקידוח אל היהלום (LASER DRILL HOLE), פעולה זו מונעת מאתנו מלראות את כל אורכו  של ה"צינור". לכן, על מנת לאתר את צינור הקידוח, עלינו להסתכל על היהלום מן הצד במישור האופקי, ולא רק מלמעלה. צינור הקידוח יוצר מעבר מחלקו הפנימי של היהלום אל פני השטח.. ייתכנו מקרים בהם נעשה יותר מקידוח אחד באבן. עלינו לבדוק בזהירות ובסבלנות על מנת לאתר קידוחים ביבלום

Capture_3351s1מבט צד

מומלץ להצטייד בלופה בעלת הגדלה של 10 X או להתבונן בעזרת מיקרוסקופ בהגדלות גבוהות על מנת לזהות את קידוח הלייזר.

קידוח לייזר הנעשה ביהלום הנו תמידי – פרמננטי ובלתי הפיך!!

חוק חובת גילוי נאות מחייב אותנו לדווח ולהצהיר לגבי כל טיפול הנעשה ביהלום.

במידה וקיים ספק מומלץ להשתמש בשירותיה של המעבדה הגמולוגית

בהצלחה!

About author:

תנאי שימוש למאמרים - לחצו כאן