נכתב על ידי רוני פרנסקי, גאולוגית.
היווצרות גבישים בטבע זהו פלא בפני עצמו. לעתים מוצאים גבישים סימטריים בצורות מושלמות של קוביות, פירמידות, תיבות ומשושים. אבל ממש כמונו, גם הטבע לא מושלם ולפעמים נוצרות תוך כדי התגבשות הגבישים תופעות שונות מעניינות. וממש כמונו, גם הטבע יכול "ללדת" תאומים.
תאומי גביש היא תופעה שנפוצה במינרלים מסוימים. זהו למעשה מצב בו כמה גבישים נפרדים חולקים חלק מנקודות השריג שלהם. בהקבלה לעולם בני האדם, זה מזכיר קצת תאומים סיאמים.
ישנם שני סוגים עיקריים של גבישי תאומים. "תאומי מגע" (contact twinning) הם שני גבישים אשר חולקים משטח אחד בניהם. לרוב הם נראים כמו בבואת מראה זה של זה. גבישי קוורץ למשל יכולים לגדול כתאומי מגע. הסוג השני הוא "תאומי חדירה" (penetration twins), בהם הגבישים גדלים ממש אחד דרך השני. תופעה זו נפוצה במינרל סטאורוליט ויוצרת בו צורה של צלב ("סטאורוס" ביוונית), ולעתים אף מופיעה במינרל ספינאל ויוצרת בו תופעה מדהימה- שתי פירמידות שמתחברות למגן דוד!
תאומי גביש יכולים לגדול בגלל החלפה יונית או עיוות מסוים בשריג הגביש, או בגלל שינוי בתנאים בהם גדל הגביש, כמו הגדלת הלחץ או שינוי הטמפרטורה בצורה קיצונית.
התמונות לקוחות מאתר פינטרסט: www.pinterest.com
תנאי שימוש למאמרים - לחצו כאן