אינליי (Inlay) זוהי טכניקה שבה מוחדרות חתיכות קטנות של חומר מסויים לתוך שקעים בחומר אחר, לרוב מנוגד בצבע, כדי ליצור דוגמאות מעניינות, איורים או תמונות. זהו מעין שיבוץ של חומר בחומר. אינליי מבוצעת במגוון רחב של חומרים: פורניר עץ, צדפים, אבני חן, אבני חן אורגניות כמו קרן או שנהב. בהקשר של צורפות מדובר על שיבוץ מתכת במתכת בכמה אופנים: שיבוץ מתכות יקרות בתבנית מתכת פשוטה יותר, שיבוץ מתכת יקרה במתכת יקרה אחרת או שיבוץ חומרים שונים בתוך המתכת כמו אבן חן או צדף.
שיבוץ ה- אינליי התפתח מטכניקה עתיקה ששמה PIETRA DURA = אבן קשה באיטלקית. הטכניקה הופיעה לראשונה ברומא בתחילת המאה ה- 16 והגיעה לשיאה בפירנצה, שם יושמה באופן נרחב על כדים, רהיטים ופסלים. בטכניקה זו הנחשבת לאומנות דקורטיבית עד היום, שיבצו בעצם אבן בתוך אבן. השתמשו לשם כך בפיסות אבן צבעוניות קטנות, אלה יכלו להיות אבנים חצי יקרות או אף אבנים יקרות ממש, שנחתכו והותאמו זו לזו באופן מדויק, ואז מוקמו זו לצד זו על גבי רקע מסוים והודבקו יחד. לאחר מכן, לוטש החלק התחתון של חתיכות האבנים עד שכל הרווחים הקטנטנים בין האבנים נעלמיו והתוצאה היא היווצרות תמונה בה האבנים משתלבות יחד בצורה מושלמת ומדויקת לגמרי. בשלב זה הוסיפו מסגרת, והיצירה הושלמה.
אנשי פירנצה כינו את הטכניקה הזו "ציור באבן" ואכן בעיר זו הטכניקה הגיעה לשיא פריחתה כאשר החלו ליישמה לא רק על חפצי נוי קטנים אלא גם על שולחנות, אריחים, ספסלים, מזרקות, קישוטי גן ועציצים, פאנלים ששובצו בדלתות וברהיטים.
לאור חשיבות הטכניקה הזו בהיסטוריה של העיר פירנצה ועל מנת לפעול לשימורה, פועל בעיר מוזיאון פייטרה דורה (Opificio delle Pietre Dure, "סדנת אבנים יקרות") המציג את האומנות הייחודית הזו במלוא תפארתה. במוזיאון מוצגות תמונות פסיפס ורהיטים יפהפיים עשויים אבנים צבעוניות משויפות, חלקן יקרות מאוד. המוצגים במוזיאון, חלקם עתיקים מהמאות ה- 19-16, היו שייכים לדוכסים של פירנצה לאורך השנים. במוזיאון, שממוקם ליד הגלריה של האקדמיה, ניתן לראות גם את כלי היצירה ואת שיטות העבודה של אומנות קדומה ומרתקת זו.
תהליך יישום הטכניקה על חנוכייה – החוט מוכנס לתוך חריץ בצורת זנב סנונית ובעזרת דפיקות על החוט הוא ממלא את החריץ ואינו יכול לצאת. לאחר הכנסת החוט מורידים את העודפים בעזרת מגרד ומלטשים את כל המשטח.
התמונות באדיבות האמן אבישי וסרמן, לדף הפייסבוק של אבישי וסרמן.
סרטון הדרכה – החדרת עיטורי נחושת בעץ בטכניקת אינליי
למאמרים נוספים בתחום התכשיטים לחץ כאן.
תנאי שימוש למאמרים - לחצו כאן